Amintiri din copilarie si din Epoca de Aur (2) – Gadgeturile de altadata si jocurile copilariei

Pickup Aakkord 203 URSS din Epoca de Aur
Amintiri din copilarie si din Epoca de Aur (2) – Gadgeturile de altadata si jocurile copilariei
5 (100%) 12 votes

Pasionat de istorie si de lucruri vechi, intrucat in ultima perioada am dat intamplator (sau poate ca nimic nu e intamplator…) online peste o serie de „gadget-uri” din perioada copilariei, acest capitol este dedicat acestor lucruri in care – probabil – se vor regasi si alti nostalgici.
Avand in vedere tehnologia de care ne bucuram acum, e greu ca un copil de azi sa inteleaga ca in urma cu ani buni acele produse erau considerate „de top” si ca nu existau (sau daca existau modele „antice” ale unor inventii noi, acestea oricum nu se gaseau in comertul obisnuit de la noi) computere, laptopuri, tablete, smart TV cu 4K sau 8K sau QLED, telefoane mobile si smartphone-uri sau PS4 – am exemplul cu al meu, caruia nu-i vine sa creada ca oamenii au putut sa traiasca fara gadget-urile moderne! 🙂

Televizorul Miraj

Imi amintesc de un film Tarzan vazut la el, dupa dese schimbari de lampi (era un tub electronic PL500 cunoscut ca si lampa de imagine cu care multi altii aveau problema aceasta la fiecare cateva luni) si de faptul ca fusese daruit de o doamna alor mei care erau la inceput de drum. La momentul respectiv nu avea toata lumea un TV, iar modele cu circuite integrate aveau reltiv putine familii. Sursa imaginilor: OLX. Desi se defectau des, lampile sunt considerate de catre specialisti a fi elemente care ajutau la redarea fidela a imaginilor si sunetelor. Poate acesta e un motiv pentru care ele sunt iar in voga.

TV Diamant 251


Un model mai nou (apare in prima jumatate a anilor ’80), tot alb-negru, dar cu circuite integrate. La fel de mare, dar parca ceva mai usor, daca ma gandesc la patura cu care se transportau televizoarele vremii la service. 🙂

Schema televizorului alb-negru cu 4 circuite integrate si cu module (inclusiv Diamant)
Schema televizorului alb-negru cu 4 circuite integrate si cu module (inclusiv Diamant)
Lista de componente electronice alte TV A/N cu 4 CI
Lista de componente electronice alte TV A/N cu 4 CI

Pentru UIF (UHF) exista un singur buton, iar pentru receptia posturilor aparute dupa ’90 trebuia reglata manual frecventa continuu (aici erau canalele intre 21 si 60, astfel TV5 pe 25, TV SPORT si mai apoi PRO TV pe canalul 31, AMEROM viitor PRIMA pe 38, TELE7 ABC pe 42, Antena 1 pe 57 – practic, se dadea la o rotita zeci de secunde pana la urmatorul canal).

Si pentru ca nu avea din fabrica sunet bistandard, trebuia „tras in banda” pentru a avea si pe aceste canale sunet – practic se monta in interior – pe modulul de sunet – un mini modul/filtru micut care adauga si frecventa de 6.5 Mhz pe langa cea existenta de 5.5).

Are avantajul circuitelor integrate (mai stabile) si al modulelor mai usor de depanat prin faptul ca se pot scoate.

Sursa foto: olx.ro:


TV SPORT 233E

Un televizor portabil, dedicat vacantelor, cu o diagonala de 31 cm, cu sursa de alimentare adaptata atat pentru 220V (priza, ca.), cat si pentru tensiunea 12V (cc)- a bateriei auto, avand si un consum diferentiat 45W priza vs. 23W – 12V.

Carcasa de plastic (stiu ca am dat unul pe jos si s-a facut praf…dar functional in continuare) si antena de camera. La fluctuatiile tensiunii de retea de odinioara nu prea a facut fata, aceasta ajungand deseori spre 160 V in loc de 220, revenindu-i deseori sarcina lui ‘nea Mitu de a schimba „o dioda”, in fapt o punte redresoare 3PM6 ce se strapungea periodc, a carei inlocuire am preluat-o mai tarziu.
Citeste si:  Muzica faina - Anastasia Prihodko


Sursa foto: olx.roPret aprox. 4000 lei

Sursa foto: sites.google.com/site/electrobmi/:

TV TELECOLOR 5601

Seria initiala de televizoare in culori realizate/asamblate in Romania cuprindea televizoare Telecolor (56 cm diagonala) si Cromatic (diagonala de 67 cm) si era de conceptie Stassfurt (fosta RDG). Aici includem modelele Telecolor 3006, Telecolor 3007, Telecolor 4106, Telecolor 4507, Cromatic si Cromatic 02.

Din seria Cromatic vor deriva modelele Telecolor 5601/02/03 si Top Color 5101, cu regandire si conceptie romaneasca mai pronuntata, atat prin utilizearea mai multor componente electro-mecanice si circuite integrate fabricate in Romania (in locul celor straine care puteau fi mai costisitoare), cat si imbunatatiri constructive aduse de inginerii de la Intreprinderea Electronica incepand cu sasiul, blocul de alimentare, etajul de video frecventa, decodorul de culoare, control automat al frecventei, design, tastatura etc. imbunatatind si anumite deficiente observate in exploatare.

Utilizand piese romanesti, si pretul de cost ar fi fost mai mic (in 1987 un model Telecolor 5601 se putea achizitona din magazin la un pret de 14 pana la 15 000 lei si pentru ca era o lista de asteptare foarte mare si aici – ca si la masini – pretul de revanzare era spre 20 000).

Sursa foto: etimpu.com

Desigur ca pentru o receptie buna (in special a canalelor de la bulgari, sarbi sau rusi (da, rusi, cu antene cu ligheane de aluminiu :-)) la care se vedeau mult mai multe lucruri interesante: fotbal, filme, desene animate chiar si dublate) era nevoie de antene (ne amintim padurile de antene de pe blocuri).

Multe se vedeau cu purici, dar cum aflam de aici, „in timp reuseai sa dobandesti un soi de al 6-lea simt care te ajuta mai mult sa deduci decat sa vezi ce se intampla pe ecran„.

In zone din ce in ce mai indepartate de Bucuresti (sau de zona in care se facea re/transmisia), era nevoie ca antena sa se afle la o inaltime din ce in ce mai mare si erau cateva tipuri des utilizate in receptia de atunci, precum antena rotunda, antene Yagi in diverse forme, antene din electrozi de sudura cu niste piramide orientate orizontal, antene de camera telescopice si/sau „urechi de iepure” etc.

Am utilizat un sistem de doua antene montate pe stalpi dedicati, una pentru VHF (TVR si alte cateva posturi) si una pentru UHF (cu grupul de posturi romanesti aparute in anii ’90), cea din urma fiind o Yagi home-made cu multiple elemente si imi amintesc de zecii de metri de cablu coaxial care se uneau intr-un sumator inainte de intrarea in TV. Desigur ca pentru UIF era nevoie de un amplificator montat imediat sub antena, cu o serie de calcule in realizarea buclei, care era alimentat de jos cu 12V. Amplicatoarele comercializate atunci aveau castiguri efective mici (10…12 dB) pentru zona respectiva, iar multele conexiuni (aveam o colectie de mufe si de innadiri „impresionanta” in acest sistem :-)) insemnau si pierderi de semnal, pe acestea incercand de fapt sa le limitez. De mentionat si zeci…sute de teste facute pe divrse antene si pe dimensiunile elementelor antenei Yagi UIF (deflectori, reflectori, bipolar, bucla) si cu diverse pre/amplicatoare cu tranzistoare din seria BF (cele cu MOSFET erau mult prea scumpe, din cate imi amintesc). Dar mandru ca reusisem sa ofer familiei ceva divertisment (nu era cablu acolo atunci).

Citeste si:  Extensii de par natural clip-on-intrebari si raspunsuri
Alimentator si amplificator pentru antena TV UIF
Alimentator si amplificator pentru antena TV UIF
Amplificator UIF: montaj si instructiuni de utilizare
Amplificator UIF: montaj si instructiuni de utilizare
Antena TV UIF
Antena TV UIF
Elementii si bucla antenei UIF - dimensionari si calcule
Elementii si bucla antenei UIF – dimensionari si calcule
Ce se putea vedea la aceste televizoare atunci, in cele trei ore de program la cat se ajunsese in ultimii ani ai lui Ceausescu?
Ne spune etimpu.com chiar pentru o zi importanta mai ales dpdv istoric pentru noi:

Gala desenului animat:

Mihaela si Azorel:

Balanel si Miaunel:

Din presa vremii adunate, mai putem vedea ce emisiuni se difuzau in anii ’70-’80 sau din ziua in care a inceput difuzarea Dalas-ului sau de la inceputul anilor ’90 si ce se intampla in zilele de 23 August. Si din 1 ianuarie ’89 aici.

Pentru cei care vor sa stie cum se traia si – mai ales – cat de bine se traia in acele vremuri, aici sunt cateva materiale interesante:
 • Cat de bine se traia atunci: https://yve.ro/stiri-mondene/adevaratul-trai-al-anilor-1965-1989-uite-cat-de-bine-se-traia-atunci/
 • Si aici alte cateva aspecte din ultima perioada rosie (anii ’80): https://ingerisidemoni.roamintiri-din-epoca-de-aur-preturile-din-anii-80/
 • Amintiri din comunism via Leo: https://leonardo.radoiu.ro/2011/04/30/amintiri-din-comunism-in-imagini-partea-a-vi-a/
 • Consumul in Epoca de Aur: https://adevarul.ro/locale/calarasi/foto-amintiri-epoca-aur-tigari-fumau-romanii-comunism-indulceau-copiii-vindea-alimentara-1_556f12e9cfbe376e35e397b9/index.html
 • Fotografii din perioada comunista: http://www.comunismulinromania.ro/index.php/fotografii-perioada-comunista/
 • Fotografii: https://www.sunphoto.ro/Anca10/Amintiri_dinainte_de_1989-1/97152110

Casetofon si recorder cu microfon Elektronika 302

Sursa foto: etimpu.com:

Un casetofon fabricat in URSS din anii ’80 (1987) prin care se putea inregistra printr-un microfon ceva pe benzile casetelor (as zice ca si prin mufe se putea facea legatura cu alte „gadget-uri”, dar parca nu a avut alte cabluri in afara de cel de retea).

A fost luat cu o caseta blank pe care am tot inregistrat chestii in familie si pe care am reusit sa o rup. Desfacerea ei si depanarea mi-au prins bine mai tarziu, cand am dat de casete adevarate, fiind perioada lor de glorie. 🙂 O curea de la motoras rupta si inlocuita mai intai cu ata, sfoara etc. pana la diverse variante de inele de cauciuc si am ramas cu unul din acela pentru tinut bancnote.

Aparat foto Vilia

Un aparat foto de provenienta si productie URSS, cu o multitudine de reglaje (cel putin asa mi se parea attunci) pe care am stricat multe filme (fotografice) care se developau la centre foto sau acasa, fiind un hobby popular pe atunci (ceva procese si substante chimice, materiale si hartie buna, o camera obscura – cam asta era ceea ce aveai nevoie).

Citeste si:  Calendar ortodox august: sarbatorile lunii

Sursa fotografii: OLX.ro


Pickup Akkord 203

Un pickup de la inceputul anilor ’70, fabricat in URSS. Discuri de vinil cu muzica de toate felurile, mai mici si mai mari, care mergeau cu diverse viteze de rotatie. Muzica simfonica (URSS), muzica usoara si populara romaneasca, poezii si…povesti (basme de Ion Creanga)! Inca mai am 15-20 discuri ce-si asteapta pickup-ul!

Sursa foto: OLX.ro

Radio (radioreceptor) VEF 206

Un radio evident 🙂 fabricat in URSS, in jurul anului 1975, dar foarte bun. Cu scala cu mai multe lungimi de unda si un beculet numai bun pentru cautat in intunericul perioadei de economie la energie in general si electrica in special. Robust, compact, puternic, cu antena telescopica lunga si 6 baterii mari, putea receptiona si diverse posturi straine. Chiar si bruiatele Europa Libera sau Vocea Americii pe care le cautam in intuneric. Glumesc, nu le cautam, ma gaseau ele. 😉

Eu cautam „Noapte buna, copii!”, o emisiune cu povesti si teatru pentru copii.


Sursa imagini: OLX.ro


Inca mai exista pasionati de aparate radio, unul dintre acestia fiind Mihai Gheorghe cu o frumoasa poveste.

Tricicleta

O tricicleta fabricata in URSS , desigur 🙂 cu roti mari si pline din cauciuc, ce era OK pana in momentul in care ma intreceam cu Pegasurile colegilor – pierdeam mereu, nu ma comparam cu rotile si discurile, pinioanele si vitezele pe care le aveau acestea!

Si o roata se si tot rupea…si tot pe capul lui ‘nea Mitu stateam sa o sudeze.

Surse foto: alamy.com & 123rf.com
Jocuri diverse

 • Teava cu cornete
 • Prastie
 • Cracan cu invizibile 🙂

 • Frunza:

 • Ascunselea
 • Tir (joc de ascuns cu pistoale imaginare uneori)
 • Baba oarba
 • Turca

 • Arsice
 • 21 (joc cu mingea)
 • Tara, tara, vrem ostasi!
 • Telefonul fara fir
 • Oracole (caietele celebre cu amintiri)
 • Pacalici

 • Nu te supara, frate!

 • Piticot
 • ”Masinuta”- o scandura pe rulmenti, modelele tari aveau si volan 🙂
 • Gume cu surprize (Turbo, CinCin etc.):


Sursa imagini: Pinterest.com

Scoala, soimii patriei si pionieri

 • Uniforme gradinita:

 • Uniforme de scoala:
 • Pentru scoala:
Sursa imagini: Pinterest.com

Ma bucur daca am reusit sa aduc un moment de reflectie si o nota de nostalgie prin aceste gadget-uri si jocuri de altadata.

Tu ce iti amintesti din copilarie?

Va urma!

Lasă un răspuns