Cum să ne protejăm de atacurile hackerilor dacă avem un router wireless acasă

Setari router wireless acasa anti hackeri
Cum să ne protejăm de atacurile hackerilor dacă avem un router wireless acasă
5 (100%) 9 votes

Un router wireless a devenit un „must” pentru a beneficia de internet de calitate, într-un mod cât mai dinamic, dar în același timp confortabil. Routerele sunt accesibile ca preț, ușor de configurat și te scapă de corvoada cablurilor. În același timp, routerele sunt puncte nevralgice pentru utilizatori, întrucât sunt expuși atacurilor hackerilor. Cum ne putem proteja, însă, de aceste atacuri?

Chiar dacă nu e cazul să devenim paranoici cu privire la atacurile hackerilor, nu e recomandabil nici să cădem în extrema cealaltă și să ignorăm complet măsurile de siguranță care ne pot feri de astfel de neplăceri.

În primul rând, atunci când ne instalăm un router wireless, trebuie să schimbăm parola și numele de utilizator standard (celebrele „admin” și „1234”). Pentru că sunt primele variante încercate de orice hacker amator și pentru că, din păcate, de multe ori nici nu au nevoie de mai mult, întrucât sunt foarte mulți utilizatori care nu-și schimbă niciodată aceste date de siguranță, ne învață gadgetreport.ro (si aici, de asemenea).

În al doilea rând, trebuie să dezactivăm SSID Broadcast din setările router-ului. Asta pentru a îngreuna misiunea hackerilor, care vor trebui să ghicească nu doar parola și userul, ci și SSID-ul rețelei.


Apoi, trebuie să dezactivăm opțiunea de gestionare a router-ului de la distanță. Majoritatea routerelor are o asemenea opțiune. E suficient ca un hacker să ne știe IP-ul public pentru a apela interfața de administrare.

O altă măsură de siguranță necesară este să ne asigurăm că router-ul rulează ultima versiune de firmware. Spre deosebire de sistemele de operare, firmware-ul router-ului se actualizează foarte rar sau chiar deloc, ceea ce lasă anumite breșe de securitate deschise, la cheremul hackerilor. În cazul în care ai un router mai vechi, iar producătorul acestuia nu mai oferă actualizări pentru modelul pe care-l deții, poți apela la firmware produs de terți, precum OpenWRT sau DD-WRT.

Citeste si:  Depanare monitor LCD cu "No video input" si "Sleeping Mode" simplu si ieftin

Tot pentru a spori protecția rețelei noastre, ar trebui să folosim pentru wireless modul AES cu autentificare WPA2, care este cea mai sigură metodă de criptare disponibilă pentru routere.

Totodată, recomandabil este să verificăm periodic jurnalele de accesare și setările router-ului, pentru că securitatea acestuia poate fi compromisă fie prin interfața WAN, fie prin exploatarea calculatorului. În cazul setărilor router-ului, în mod special trebuie inspectate serverele DNS. Un atac potențial care reușește să modifice serverele DNS ar putea avea ca efect redirecționarea diverselor site-uri pe servere care găzduiesc pagini de phishing sau malware.

DLink Dir-655 Manual (Wireless N Router) by Tom on Scribd

Pentru o și mai mare siguranță, ar trebui să bifăm filtrarea MAC a gadget-urilor conectate la rețeaua personală Wi-Fi. Odată trecute într-o listă toate adresele MAC ale laptopurilor, PC-urilor, tabletelor și telefoanelor care se conectează în mod frecvent la rețea, nicio altă adresă MAC nu va fi acceptată, deci hackerii vor avea o misiune aproape imposibilă de acces.

Setari router wireless si securitate

Pentru exemplificare redau mai jos cateva setari utile pentru un router wireless TP-LINK (desi modelul e TLWR 1043ND gigabit, se poate aplica cel putin partial si altor modele sau chiar si altor branduri). Este indicat ca inainte de a efectua modificari diverse sa efectuati cateva screenshot-uri ca back-up. Setarile urmatoare se pot efectua accesand din browser tplinkwifi.net sau 192.168.0.1 sau 192.168.1.1:

Setari router wireless TPLINK TLWR1043ND gigabit 300Mbps-450Mbps
Setari rapide router wireless TP-LINK TL-WR1043ND

In zona de setare rapida, putem trece rapid prin procesul de selectie, astfel ca aici ne asiguram ca:

 • functia Wireless Radio este activata,
 • vom da un nume retelei noastre (SSID – a.k.a. numele cu care o vom gasi apoi la cautarea retelelor wireless),
 • selectam corect zona/tara,
 • activam adaugarea unei parole (WPA2 este o politica de criptare ceva mai recenta care permite adaugarea de parole complexe si care utilizeaza algortimul AES – Advanced Encrypted Standard),
 • la setari avansate vom selecta din drop down ultima versiune listata a standardului WIFI 802.11 (de la cea mai slaba versiune la cea mai puternica putem in linii mari aranja standardele pe care le vor regasi ceva mai des in banda 1…6 GHz astfel: b < a < g < n < ac).
Citeste si:  Cautari personalizate in site de la Google, motor de cautare particularizat
wireless setari router tplink n gigabit wr1043nd
Setari router wireless TPLINK TLWR1043ND gigabit 300Mbps-450Mbps

In zona de setari standard din zona de meniu Wireless (imaginea de mai sus) avem si cateva care se regasesc si in zona de setari rapide:

 • SSID – numele retelei,
 • tara,
 • ultimul standard WIFII 802.11,
 • se recomanda ca pentru zona de canal sa fie lasat default Auto (putem incerca cateva modificari pentru a identifica un canal liber),
 • in acest caz/model: se bifeaza activarea functiei care ne creste rata de transfer de date de la 300Mbps la 450Mbps,
 • se activeaza functia radio (si ne gandim daca putem sa facem public si numele retelei si butem bifa sau nu si optiunea de transmitere SSID).
Setari securitate parola retea router wireless TP-LINK WR1043ND
Setari securitate parola retea router wireless TP-LINK WR1043ND

Setari de securitate – mare atentie:

 • Cum am mentionat in zona de setari rapide, WPA2 este cel mai nou standard de criptare (acesta le urmeaza pe WPA si pe WEP) si pe acesta l-am bifat.
 • Algoritmul de criptare AES de asemenea mentionat ca fiind considerat cel mai sigur comparativ cu celelate optiuni listate a fost ales aici.
 • Vom seta o parola cat mai complexa (datorita AES care ne permite acest lucru).
 • Nota bene: in cazul in care uitati parola, acest model si altele de la TP-LINK permite resetarea la valorile standard initiale de user si parola admin si respectiv admin prin apasarea penetru aprox. 8 secunde butonul din spatele routerului WPS/RESET..
Setari avansate router wireless
Setari avansate router wireless

Ca si setari avansate, lucrurile nu sunt foarte … avansate, notiunile fiind explicate in partea dreapta a screenshot-ului:

 • ne asiguram ca selectam cea mai mare putere de transmisie
 • vom bifa optiunile de activare pentru WMM si GI.

Lasă un răspuns