De ce litografierea icoanelor este atat de populara?

Icoana Ortodoxa Christos Acheiropoietos
De ce litografierea icoanelor este atat de populara?
5 (100%) 2 votes

Arta de a crea litografii a luat nastere datorita artistului Alois Senefelder, la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Procedeul s-a instalat initial ca metoda de copiere pe hartie a unor texte si imagini, fara a le fi alterata calitatea. Daca vreti, litografiile sunt stramosii celebrului copiator, insa evolutia lor le-a atribuit proprietati artistice pe masura ce au devenit populare.

Procesul in sine consta in transmiterea unei informatii vizuale prin tiparirea cu ajutorul unor suprafete netede de calcar sau alte materiale asemanatoare ca textura si densitate a unor imagini pe hartie, fara ca claritatea si calitatea acestora sa fie alterata in vreun fel. Acest mod de tiparire identica si-a castigat adepti in randul artistilor si mestesugarilor care s-au specializat in crearea icoanelor.
 

Raspandirea litografiilor in artele bisericesti s-a intamplat rapid, probabil si datorita faptului ca prin acest procedeu icoanele sfintilor au putut fi reproduse intocmai, iar figurile personajelor (Iisus Hristos, Fecioara Maria, Sfantul Ioan Botezatorul, Sfintii Mihail si Gavril etc) se transmit astfel fara modificari crestinilor de pretutindeni.

Icoanele obtinute prin acest procedeu de copiere si tiparire sunt de cele mai multe ori materializate pe hartie care se plastifiaza ulterior sau pe diverse tipuri de lemn. Cele imprimate pe lemn impodobesc de cele mai multe ori altarele Bisericilor, insa sunt achizitionate si de catre crestinii care isi decoreaza locuintele cu astfel de obiecte de cult. Litografiile imprimate pe hartie sunt de cele mai multe ori de dimensiuni reduse, pentru ca credinciosii sa le poata purta mereu asupra lor, in  buzunare, genti, portofele sau spatii mici de depozitare.

Citeste si:  Gadget-uri si noutati in materie smartphone-uri: HTC One M8 , BlackBerry Q10 sau BlackBerry Z10

Un aspect destul de important pe care il prezinta popularitatea icoanelor obtinute prin acest procedeu de copiere este cel financiar; practic, eforturile depuse pentru a realiza o astfel de icoana sunt mult mai mici decat in cazul picturii, asa ca preturile lor sunt adesea mai avantajoase decat cele ale altor obiecte de cult.

Litografia, intre mestesug, arta si stiinta
Realizate prima data de catre artistul Alois Senefelder in 1796, litografiile s-au dovedit esentiale in transmiterea nestirbita a unor imagini care sa corespunda intru totul canoanelor artistice sau religioase impuse de autori. Litografiile sunt in continuare folosite ca o metoda de conservare a unui tipar original ajuntand la pastrarea unor caracteristici ale imaginii initiale.

Litografia, procedeu tipografic

Litografiile sunt o metoda de tipar care folosesc cu suprafete perfect netede pentru a reliefa cu acuratete imagini copiate dupa original. Metoda s-a transformat in cele din urma intr-o adevarata arta, litografia fiind apreciata indeosebi in arta iconografica bisericeasca pentru pastrea caracteristicilor unei imagini in conformitate cu canoanele Bisericii.

Pantokrator of Sinai
Pantokrator of Sinai

Icoanele vechi, sursa de inspiratie pentru litografiile ortodoxe
Procedeul este aplicat pe scara larga pentru raspandirea unor copii de icoane vechi in randul credinciosilor. Avantajul oferit de litografii este ca nu deformeaza imaginea originala asa cum s-ar intampla in cazul unei copii  reproduse de catre un artist.

Respectarea cu strictete a imaginilor originale si, implicit, a canoanelor dupa care acestea au fost realizate au facut ca litografiile sa fie cel mai raspandit mod de multiplica icoanele destinate decorarii lacasurilor de cult sau a locuintelor credinciosilor crestini.

 

Astfel, modelele de icoane litografii aplicate pe lemn sunt la mare cautare  atat pentru conformitatea cu  forma originala a icoanelor, cat si pentru suportul rezistent pe care sunt imprimate. Se comercializeaza atat seturi de icoane clasice, cat si reproduceri dupa modele mai noi. Icoanele litografii sunt folosite de multe ori in impodobirea catapetesmelor bisericilor.

Citeste si:  Parazitii & Ombladon: Top 10 cele mai bune piese + Bonusuri

 

Tipuri de litografie

In afara reproducerilor de icoane sau de opere de arta, litografiile au fost folosite de unii artisti de la sfarsitul secolului XIX pentru realizarea unor carti postale originale dupa tehnica litografica. Unele dintre acestea sunt considerate mici opera de arta.

Litografia a dus si la aparitia microprocesoarelor, productia la scara industriala a acestora utilizant tehnica litografiei optice. Tehnica litografiei industriale a evoluat recent spre zone complexe cum ar fi litografia cu fascicul de electroni sau litografia cu microscop cu forta atomica. Sursa foto: Wikipedia.

Icoane facatoare de minuni in bisericile din Bucuresti

Icoanele asezate in manastirile si biseericile din toata lumea au de multe ori atribute miraculoase, fiind denumite facatoare de minuni. Lacasurile de cult din Romania, si mai ales din Capitala, nu fac exceptie, mai multor icoane adapostite in altarul acestora atribuindu-li-se proprietati miraculoase.

Icoana ortodoxa Christos
Icoana ortodoxa Christos Acheiropoietos (Kiev)

30 de icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului

Bisericile bucurestene adapostesc numai putin de 30 de icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului.

Cele mai multe dintre acestea sunt copii ale icoanelor adapostite de chiturile si manastirile atonite, lasand sa se intrevada stransele legaturi din crestinismul ortodox roman si traditia pastrata in lacasurile de pe Muntele Athos.

Schitul Darvari, Biserica Sfantul Nicolae-Mihai Voda, Catedrala Patriarhiei, Biserica Adormirea Maicii Domnului-Precupetii Noi si Biserica Sfantul Nicolae-Rusa adapostesc unele dintre cele mai vizitate icoane ale Maicii Domnului dn Capitala Romaniei. O alta icoana iesita din spectrul obisnuit al infatisorilor nascatoareil lui Dumnezeu este cea de la Biserica Dichiu, fiind o copie dupa icoana Modonnei Negre, protectoarea Poloniei.

Icoane de sfinti facatoare de minuni din Bucuresti

Nu doar icoanelor Maicii Domnului din lacasurile de cult ale Bucurestiului se atribuie savarsirea unor minuni de-a lungul timpului. Bisericile din Capitala detin in patrimoniu icoane ale unor sfinti din calendarul crestin ortodox care si-au dovedit de asemenea puterea miraculoasa. Icoana Sfintei Paracheva, de la Biserica Sfantul Gheorghe-Nou, din centrul Bucurestiului, este una dintre cele mai cautate de catre credinciosi.

Citeste si:  Despre printese, rochii de mireasa, nunti si bataia pentru buchetul miresei

La fel, icoanele Sfantului Antonie din doua lacasuri de cult din Capitala, Biserica Sfantul Anton-Curtea Veche si Biserica Sfantul Gheorghe Vechi, din spatele magazinului Cocor, au atributul de icoane facatoare de minuni. Reprezentarile Sfintei Filofteia, ale Sfantului Spiridon, Sfantului Nicolae, Sfantului Mina ori cea a sfantului Alexie din bisericile ridicate in Bucuresti sunt de asemenea considerate de credinciosi, ca si de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane ca fiind facatoare de minuni.

Lasă un răspuns