Depanare monitor LCD cu „No video input” si „Sleeping Mode” simplu si ieftin

Inlocuire condensatori electrolitici defecti pentru reparare monitor LCD
Depanare monitor LCD cu „No video input” si „Sleeping Mode” simplu si ieftin
5 (100%) 10 votes

Intrucat am avut recent o problema in care monitorul LCD pe care il fosesc ocazional la desktop nu mai functioneaza, afisand doar mesajul in Sleeping Mode „No video input”. Cum am rezolvat problema si cum a fost reparat monitorul?

La probleme de acest gen, se testeaza daca e o problema de unitate PC, de monitor sau de cabluri. Ne asiguram ca mufele sunt bine fixate peste tot (de asemenea putem masura semnalele si tensiunile electrice).

Daca nu avem un aparat de masura  – oricum aparatul nu trebuie sa fie ceva complicat, eu am unul luat din piata cu 5 lei acum peste 10 ani si e ceva de genul imaginii de mai jos preluate de pe clubafaceri.ro –

 


Aparat de masura si control, multimetru digital
putem proceda astfel:

  • demontam cablul de la intrarea in monitor (VGA / DVI, poate modelele mai noi au si alte optiuni ca USB sau HDMI);
  • il montam la un alt monitor sau display de laptop sau televizor sau poate chiar tableta care are o astfel de intrare – in acest fel verificam unitatea PC si cablurile conectoare, eliminand sau lasand in ecuatie aceste (ne)cunoscute – in cazul meu, l-am pus rapid la TV care a afisat totul OK.

Deci problema mea era de la monitor (desigur, si aici am verificat conectorii, alimentarea – totul OK).

Acum, monitoarele LCD teoretic presupun ceva mai multa tehnologie inntr-un spatiu mai mic, mai compact. Evident ca modulele sunt si ele mai compacte, avand teoretic mai multe elemente active si mai multe circuite integrate decat – sa spunem – monitoarele CRT.

Citeste si:  Cat de bune sunt laptopurile Clevo?

Modelul meu e un TFT Philips 200CW de 20.1 inci / widescreen, iar demontarea incepe cu rama frontala care se trage spre exterior (spre utilizator, sa zicem), folosind un card sau o unealta de material plastic pentru a o desparti de restul monitorului (atentie la butoanele dreapta-jos, unde avem un cablu conector pentru transmiterea semnalelor de control):

Monitor Philips 200cw wide
Monitor Philips 200CW Wide – Susa imagine: philips.co.nz

 

Evident ca sunt o serie de suruburi pe care le punem cu grja pe masa de lucru (sunt destul de mici). Chiar si mai multe suruburi vom descoperi in partea din spate, intrucat, dupa ce desfacem piciorul monitorului, vom desface si capacul din spate si protectia metalica de la invertor si controller (zona electronica).

Structura componentelor este oarecum similara cu cea din schema de mai jos si se poate aplica pentru destul de multe alte monitoare:

 

 

Schema componente monitor LCD
Schema componente monitor LCD. Sursa foto: scielo.br

Daca avem suruburi de marimi diferite (si am avut aici), e bine ca inainte de fiecare demontare sa facem cateva poze spre a fi siguri ca piesele si suruburile nu ne raman in plus la montaj. 🙂

Inainte de a intra in masuratori complicate, dupa ce – eventual – gasim si o schema pe internet, primul pas este sa realizam o verificare vizuala la nivel de componente – dpdv mecanic: daca avem piese sau circuite vizibil arse sau deteriorate sau mufe/cabluri vizibil afectate.

In cazul meu, am identificat cativa condensatori electrolitici cu partea de sus umflata – adica dielectricul a cedat („e impuscat”) si necesita inlocuire. De regula se face o verificare mai amanuntita la nivel de tensiuni si semnale electrice, mai ales la elemente precum cipuri sau circuite integrate. La condensatori e ceva obisnuit, mai ales dupa 10 ani de functionare.

Citeste si:  Energia solara ca energie verde si regenerabila

Condensator electrolitic defect, partea de deasupra umflata

Condensator electrolitic defect, partea de deasupra umflata

Cativa condensatori arata suspect si sunt rapid identificabili:

Grup de condensatoare defecte sau cu potential de a se defecta in curand.
Grup de condensatoare defecte sau cu potential de a se defecta in curand.

Pentru siguranta operatiei, e indicat sa fie inlocuit tot grupul de condensatoare care arata spre suspect, chiar daca ar fi la inceput – ca o revizie, daca vreti.

Cu un letcon obsinuit (care poate fi gasit la magazine electrice sau in hypermarket-uri sau chiar in piete) de 80W la un cost de aprox. 15-20 lei, am purces la inlocuirea tuturor condensatorilor suspecti.

Acestia au fost cumparati in prealabil de la un magazin de piese si componente electronice (ex. pe Strada Maica Domnului, zona Lizeanu – sector 2 – sunt mai multe astfel de magazine de piese si componente eletro-IT (poate cel mai vechi si mai cunoscut este Conex Electronic, ma duceam acolo inca din liceu pentru diverse scheme, montaje si piese). Pret? Cred ca pe la 1 leu/bucata, cu aprox. 5 lei am avut tot grupul de piese noi.

Un alt aspect pe care trebuie sa il subliniez este ca am respectat intocmai capacitatile lor, in schimb la tensiune am plusat (ex. in loc de 4.7 microfarazi / 25 V am luat de 35 V, chiar daca exista o stabilizare, sa existe o zona care sa absoarba eventuale spike-uri de tensiune). De asemenea, atentie la polaritate (+ / -) – daca lucram cu scoaterea in grup si montarea in grup, e indicat sa stim cum erau pozitionati initial 🙂 – deci, daca nu avem indicatii pe placa electronica / PCB, o fotografie e binevenita.

Am tinut sa sharuiesc detalii despre aceasta defectiune pentru ca inteleg ca peste 70% din monitoarele LCD cu problema „No video input” (si nu numai) au condensatori defecti si este relativ la indemana remedierea.

Citeste si:  Cautari personalizate in site de la Google, motor de cautare particularizat

Ca observatie mai adaug faptul ca exista posibilitatea ca dupa inlocuirea condensatorilor monitorul sa functioneze o perioada scurta si apoi iar sa apara defectiuni (acesta sau un altul) – deci, daca initial am folosit piese noi, adecvate ca valori si de calitate, probabil ca exista probleme mai avansate si este necesara consultarea unei scheme pentru masuratori avansate sau a unui specialist.

Ma gandesc acum ca daca monitorul este destul de vechi si nu reusim sa dam de cap problemei cu una -cu doua, merita sa ne gandim la achizitionarea unuia nou.

Mult spor sau distractie placuta! 😉

Lasă un răspuns