Mic dictionar de termeni utilizati in web design si optimizare SEO

dictionar glosar termeni utilizati webdesign optimizare seo
Mic dictionar de termeni utilizati in web design si optimizare SEO
5 (100%) 9 votes

Un mic glosar explicativ cu cei mai utilizati termeni in web design/development si optimizare (SEO)

Adresa Web Firewall Off-Site Optimization
Alexa Rank FTP On-Site Optimization
Banner GIF Optimization
Binar HTTP PHP
Bit HTML Server
Browser Indexare site Sitemap
Byte IP Source Code
CSS JavaScript SSL
Director Web JPEG Static Content
Dynamic Content Keywords URL
Favicon Meta Tags Web Design
Flash MySQL WWW

Web Design:

Notiunea de web design face referire la realizarea de site-uri web, de la momentul conceperii structurii si interfetei grafice si pana la finalizarea programarii si introducerea propriu-zisa a datelor – imagini, text, fisiere si alte elemente – care alcatuiesc continutul sitului.

WWW:

World Wide Web ( sau W3 ) – este un sistem de tip hipertext (HTML), prin care se realizeaza legatura intre browser si server; aici intra protocoalele HTTP, FTP, Gopher, Telnet, dezvoltarea Web-ului realizandu-se prin consortiul W3C aflat in Elvetia.

FTP:

File Transfer Protocol: reprezinta cea mai usoara modalitate de a transfera fisiere pe Internet, de a efectua copierea acestora intre diferite computere conectate la retea. FTP permite transferul de aplicatii freeware sau shareware cu ajutorul programelor ce interpreteaza comenzile complexe ale Unix, sau prin intermediul programului de navigare web.

HTTP:

HyperText Transfer Protocol: un protocol de transmitere fisiere / pagini web in retele de calculatoare / Internet.

Browser:

Browserul este un program ce permite utilizatorilor sa navigheze pe internet, afisand site-urile WEB din servere prin intermediul limbajelor hipertext (ex: HTML). Exemple de browsere: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Chrome, Safari etc.

URL:

Uniform Resource Locator = adresa web: este adresa unui site dupa forma de mai jos: http://www.numepagina.tara (.tara este un exemplu de TLD = Top Level Domain). Datorita acestei adrese Web ne putem conecta la site-ul respectiv.

HTML:

HyperText Markup Language : limbaj de programare prin care sunt afisate intr-o pagina web care poate fi vizualizata printr-un browser diferite imagini texte, campuri marcate sau codificate ce se afla pe un server la un moment dat.

CSS:

Cascade Style Sheets: Stiluri de foi in cascada ce definesc modul de afisare a elementelor (imagini si text)intr-o pagina web. Au scopul de a usura munca de proiecatre a unui site, definind o singura data un stil pentru mai multe aplicatii. Are avantajul ca avand codul sursa intr-un fisier separat, micsoreaza numarul de octeti ai paginii curente si creste viteza de incarcare. Lucreaza complementar cu limbajul HTML, fiind introdus la vesiunea HTML 4.0.

^TOP

Citeste si:  Keyword research si alegerea celor mai bune cuvinte si expresii cheie

PHP:

Initial a insemnat Personal Home Page, dar astazi este acronimul de la Hypertext PreProcessor. Este un limbaj de programare open-source, folosit pentru crearea aplicatiilor de server si pentru pagini web dinamice. Cu sintaxa din C, Java si Perl, este unul din cele mai importante limbaje de programare web, fiind legat de pagini HTML si executand comenzile printr-un server care suporta PHP.

MySQL:

MySQL este un Sistem de Gestiune a Bazelor de Date (SGBD), fiind considerat cel mai popular si eficient SGBD open-source de astazi. De regula este accesat/interogat prin intermediul limbajului PHP, cu care formeaza o pereche perfect compatibila.

JavaScript:

JavaScript: un cod sursa (ce reprezinta o secventa de instructiuni) care poate fi adaugat paginilor HTML standard care le interpreteaza, pentru a obtine documente dinamice si interactive. Instructiunile pot fi in acceasi pagina cu sursa HTML, sau intr-un document diferit, ceea ce micsoreaza numarul de octeti al paginii, marindu-i timpul de incarcare.

Flash:

Flash reprezinta o tehnologie multimedia dezvoltata pentru a obtine efecte vizuale si sonore deosebite, dar si o dinamicitate sporita. Se utilizeaza ca aplicatie in special pentru prezentari si intro-uri.

IP:

Internet Protocol – aflat sub forma unui sir de numere ce sunt grupate in serii (de ex: 155.23.108.159), identifica un singur computer la un moment dat in internet (nu pot exista doua PC-uri cu acelasi IP in acelasi moment).

^TOP

Binar:

Binar semnifica sistemul ce reprezinta toate numerele folosind doar cifrele 1 si 0. Computerele utilizeaza acest sistem, intrucat luand o cifra binara poate fi reprezentata folosind un comutator digital (ce are doua pozitii: inchis sau deschis), fiecare din aceste comutatoare digitale formeand un bit.

Bit:

Un bit(1 b) constituie cea mai mica unitate de date utilizata in informatica, cu valoare egala cu 1 sau 0.

Byte:

Un Byte= 1 B = 1 octet = 8 biti ; computerele le trateaza ca unitate singulara. Secventele complexe de tipul celor de 16 si 32 de biti sunt totodata utilizate in limbajul informatic.

Source Code:

Cod sursa: codul unei pagini web, care este scris in limbajul HTML si caruia ii pot fi inglobate unul (sau mai multe) din limbajele CSS, JavaScript, PHP, MySQL, VisualBasicScript, Flash, etc.

Dynamic content:

Continut dinamic: continutul unei pagini care este importat dintr-o baza de date pe baza parametrilor unei interogari. De regula este utilizat limbajul de programare PHP in crearea paginilor dinamice.

^TOP

Static content:

Continut static: continutul unui website care este codat in pagina si nu este importat dintr-o baza de date. Acest tip de continut era mai usor de indexat, insa acum se pune accent pe continutul dinamic.

Citeste si:  Introducere in optimizare. SEO.

Director Web:

Directoare web: site-uri in cadrul carora sunt listate alte site-uri, clasificate in functie de domeniul pe care il reprezinta fiecare.

Favicon:

Favicon: icon personalizat (de regula o imagine sau o reprezentare grafica a unui simbol sau culori, sub forma unui patrat cu latura de 18 sau 24 pixeli), pe care anumite site-uri il plaseaza in browser in loc de icon-ul obisnuit al browserului, in bara de adresa sau in linkuri. Are scopul de a ramane in memoria vizitatorului si ca acesta sa-l gaseasca rapid in lista de pagini favorite, fiind un element de accesibilitate si uzabilitate.

GIF:

Graphic Interchange Format: format de grafica obisnuit care poate fi afisat pe aproape toate browserele. GIF-ul in mod tipic afiseaza 256 de culori si are o compresie construita. Imginile GIF statice sau dinamice sunt cele mai obisnuite forme de banner in mediul online.

JPEG:

Joint Photographic Experts Group: format de fisier pentru imagini bogate in culori; a fost dezvoltat pentru a comprima elemente grafice de culoare fotografica imbunatatita, in comparatie cu alte metode de compresie a imaginii (GIF) si retine un inalt grad de persistenta a culorii.

^TOP

Banner:

Banner: forma de publicitate online interactiva in forma unei imagini grafice care in mod obisnuit functioneaza de-a lungul partii de sus, de jos sau pe marginile laterale ale paginii web, constand in cele mai multe cazuri din imagini de tip GIF animate, ce au avantajul dimensiunilor relativ reduse (tipul standard are l*h: 468*60 pixeli) si atragerii atentiei vizitatorului prin efectul animatiei.

Sitemap:

Harta site-ului: pagina dintr-un website care arata vizitatorului – si nu numai – care este arborele fisierelor ce compun website-ul, avand link-uri catre toate celelalte pagini ale aceluiasi site. Arata importanta si relevanta paginilor in structura site-ului.

Optimization:

Optimizare: Tehnici si proceduri aplicate unui site web cu scopul de a asigura un design fluent si o navigare simpla, dar si facilitatrea indexarii si aparitia cat mai ridicata in cautarile pentru cuvintele cheie respective.

On-site optimization:

Tehnica de optimizare ce se realizeaza prin modificarea codului sursa al paginii, stabilind frecventa cuvintelor cheie, titlul, meta tag-urile, textul si imaginile paginii.

^TOP

Off-site optimization:

Reprezinta un tip de optimizare ce nu are legatura directa cu codul sursa al site-ului si se refera la termeni cum sunt: numele domeniului, link popularity si link reputation (in special numarul de link-uri dinspre alte site-uri pe site-ul nostru – In Bound Links – din inscrierile in directoare web, dar si factori precum Alexa Rank ce se stabileste in functie de traficul pe site) care nu pot fi schimbate prin modificarea codului.

Citeste si:  Optimizarea unui site cu panouri solare

Indexare:

Indexare: un proces prin care un robot colecteaza informatiile existente pe un site, la finalul caruia paginile respective apar sau nu in rezultate, in functie de relevanta si de nivelul de optimizare (onpage+offpage).

Keywords:

Cuvinte cheie: cuvinte importante care sintetizeaza obiectul de activitate al pagii web, utilizate pentru a iesi in rezultatele unei cautari online. In mod obisnuit, un website se remarca prin 5-6 cuvinte cheie specifice activitatii, un procentaj mai ridicat putand aduce penalizari.

Meta Tags:

Etichete Meta: secventa de cod HTML situat in zona HEAD a paginii, care permite utilizatorului sa includa text pentru descrierea paginii si pentru a identifica proprietatile unui document (ex. autor, descriere, lista de cuvinte etc). Au un rol deosebit, intrucat ele ofera aceste prime informatii, cele mai importante meta tag-uri fiind descrierea (meta description) si cuvintele cheie (meta keywords).

^TOP

Alexa Rank:

Alexa Rank este un top mondial al site-urilor care reflecta traficul unui website. O valoare mai mica a acestui indicator indica un trafic mai mare al website-ului (un rang intre 1 si 1 000 000 este considerat bun pentru un website, sub 100 000 insemnand un trafic foarte ridicat).

Firewall:

Firewall: aplicatie software ce protejeaza un server din cadrul unei retele informatice prin adoptarea unor masuri de securitate de tipul: apelare inversa sau codare defensiva.

Server:

Serverul este un calculator performant, cu o mare capacitate de stocare a datelor, cu legaturi multiple catre diferiti furnizori de servicii online, ce are rolul de a gazdui fisiere destintate vizitarii prin Internet sau transferarii prin FTP.

SSL:

Secure Sockets Layer: standard de securitate pentru tranzactii online ce sporeste gradul de securitate si confidentialitate a datelor unui client(nume, numar card, cont, alte date confidentiale).

^TOP

Mai multe definitii AICI.

Verificati si acest Dictionar de Termeni Informatici de emadoyle (Scribd):

Lasă un răspuns