Povesti de odinioara: ce se intampla atunci cu Daciile vechi?

Dacia_1300_Masina_Romaneasca
Povesti de odinioara: ce se intampla atunci cu Daciile vechi?
5 (100%) 3 votes

Pe vremuri, la Remat, se dezmembrau masinile din bara in bara. Existau chiar cateva centre de dezmembrari si refolosire a materialelor specializate pe piese auto care erau scoase direct de pe masinile aduse acolo. Adica autoritatile si-au dat seama ca o masina este mult mai valoroasa daca e vanduta pe bucati, decat daca se transforma intr-un bloc de metal. Asa ca dezmembrarile de masini au inceput la un moment dat sa fie asociate cu centrele de fier vechi.

 

Dacia_1300_Masina_Romaneasca
Dacia_1300 – Masina, Varianta Romaneasca pentru Renault 12   – Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Dacia_1300

In aceste centre de dezmembrari insa, toata dezasamblarea masinii se facea ca la carte. Initial, erau scoase componentele esentiale, adica cele de caroserie: capota motor, portiere si portbagaj. Dupa care, diverse elemente de exterior si interior: bare de protectie, faruri, stopuri, fetele de usi, volan, scaune si banchete.

La final erau lasate piesele mecanice, cele de sub masina, care compuneau sistemul de suspensie, cel de directie si cel de evacuare, dar si cele de sub capota motorului, inclusiv cutia de viteze. Si, la final, aveai 3 categorii de piese pe care centrul le scotea la vanzare pentru doritorii de piese la mana a doua pentru masinile lor. Aveai piese din dezmembrari auto pe care le puteai gasi de exterior, de interior sau mecanice. Interesant este faptul ca majoritatea pieselor, indiferent de stare sau model de masina, aveau pret fix.

La intrarea in centrele respective exista o lista cu preturile standard pentru bara fata, bara spate, volan, far, scaun si asa mai departe. Evident, piesele se vindeau la pret de deseu, in functie de material: metal, plastic, cauciuc, tabla, etc. Dupa ce caroseria era dezmembrata, daca nu se gasea vreun angajat mai harnic care sa faca si taiere cu autogenul pentru piesele sudate, sasiul si ce mai ramanea din masina ajungea la concasor, urmand a fi transformata intr-un lingou de fier. Piesele insa, ramaneau in depozit si se vindeau celor care veneau in cautare de piese auto de ocazie. Si asa, in doar cateva luni, dintr-o masina veche si uzata care era dezmembrata traiau alte cateva zeci sau chiar sute.

Citeste si:  Calculator distanta rutiera cea mai scurta cu indicatii, aplicatie taxi - calculare cursa

Cine stie, poate chiar acum, va trece pe langa tine o Dacie cu piese dintr-o donatoare ajunsa la Remat de acum 40 de ani? 🙂

Pentru soferi – si nu numai – am pus aici un tool care calculeaza distanta rutiera sau traseul cel mai scurt pe harta, cu indicatii, fiind de fapt o aplicatie bazata pe Google Maps, utila cand vrem sa mergem undeva si trebuie sa stabilim un mic traseu, fie pentru calculul cursei de taxi (cu aproximatie, conform distantei traseului optim selectat), fie consumul aproximativ de combustibil, daca mergem cu autoturismul personal.


Dacia D6 Estafette – Hipiotul Românesc:

Dacia 2000 – Tovarășa limuzină prezidențială:

Prezentare Dacia 1300 restaurata 01.12.2017 Retroconcurs:

Dacia 1410 Sport – Evadarea Sportivei:

Robert și Dacia 1300 modificată în stil clasic:

LASTUNUL:

DACIA 1300 QUATTRO vs BMW i8 362HP:

Intalnirea Nationala Dacia – Rasnov 2016:

2 comentarii la „Povesti de odinioara: ce se intampla atunci cu Daciile vechi?”

  1. He-he-he, Dacia 1300, ca in reclama, cate am petrecut impreuna…amintiri si nostalgie, ce vremuri!
    A fost buna masina pentru vremea ei, am vazut un reportaj cu un romane stabilit in Anglia care avea o Dacie 1300 sau 1310 cu care se ducea la lucru, era tare mandru de ea si de faptul ca e roman!
    Melodia din videoclip este: Röyksopp – Happy Up Here

Lasă un răspuns